İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından “Sivil Toplum Çalıştayı” İstanbul’da gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanlığınca finanse edilen ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Yasal Çerçeve ve Kapasite Geliştirme Projesinin”, “Sivil Toplum Çalıştayı” etkinliği İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet ERSOY ve Türkiye’nin önde gelen STK’ların katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.
STK temsilcilerinin yanı sıra kamu temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen program, İstanbul İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Ömer OKUMUŞ’un açış konuşması ile başladı. OKUMUŞ konuşmasında, kamu-sivil toplum ilişkisin önemine değinerek İstanbul’un bir STK başkenti olduğuna, Türkiye’deki STK’ların yaklaşık beşte birinin İstanbul’da bulunduğuna ve bu STK’ların sektörde Türkiye’nin önde gelen STK’ları olduğuna vurgu yaptı.
OKUMUŞ’tan sonra konuşmalarını yapmak üzere kürsüye çıkan Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürü Erkan KILIÇ, ülkemizde son 17 yılda demokratikleşme ve sivilleşme alanında yapılan reformlardan bahsetti. Bu kapsamda Türkiye’de gönüllülükten dijitalleşmeye, şeffaflık ve hesap verebilirlikten STK’ların kurumsal kapasitesinin artırılmasına kadar pek çok alanda idari, teknik ve yasal çalışmaların yürütüldüğünü ifade etti. KILIÇ, İstanbul’da yürütülen Sivil Toplum Çalıştayının Genel Müdürlüğün son yıllarda yürüttüğü faaliyetlerin STK’lar üzerindeki etkilerini görmek, bu faaliyetlerin STK’lar tarafından nasıl değerlendirildiğini anlayabilmek, STK’ların görüşlerine başvurmak, süreci birlikte yönetmek ve ihtiyaçları tespit etmek açısından oldukça anlamlı olacağına inandığını ifade etti.
Erkan KILIÇ’ın konuşmalarının ardından kürsüye çıkan İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Fatih ÇİÇEKLİ ise gerçekleştirdiği konuşmada Türkiye’nin tarihi geçmişinde sivil toplum alanında çok ciddi geleneksel bir birikimin var olduğunu ve STK’ların, devletin yürüttüğü iş ve işlemlerde tamamlayıcı bir unsur olduğunu ifade etti. Bu vizyonla, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen e-Alındı Belgesi, e-Genel Kurul ve internet üzerinden üyeliğe giriş ve çıkış işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi gibi dijital alt yapı geliştirmelerinin önemine değinen ÇİÇEKLİ sivil toplum alanında yürütülen iş ve işlemlerin çağın gerekliliklerine uygun olarak dizayn edildiğinden bahsederek konuşmalarını tamamladı.
Açış konuşmalarının ardından program içerisinde, yaklaşık 15 bin STK ve kamu görevlisinin katılımı ile gerçekleştirilen anket çalışmasının analizi ile yurt dışı mevzuat ve iyi uygulama örnekleri raporunun sunumu yapılarak katılımcıların görüş ve düşünceleri alındı. Ardından gönüllülük ve dijitalleşme konularında atölye çalışmaları gerçekleştirildi.
Programın ikinci gününe katılarak kürsüye çıkan İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet ERSOY sivil toplumun önemine değinerek, Çalıştaya katılan STK’ların sundukları katkılardan dolayı memnuniyetini belirtti. Bakan Yardımcısı ERSOY STK’ların, devlet tarafından yürütülmekte olan faaliyetlerde devletin gücüne güç kattığını ve sosyal barışın sağlanmasında asli bir unsur olduğunu ve bunu desteklemek amacıyla yakın zamanda gerçekleştirilen mevzuat değişiklikleri ile STK’ların faaliyetlerine yönelik her alanda kolaylaştırıcı adımlar atıldığını ifade etti. Ayrıca fikir alış verişinin önemine değinen ERSOY, toplumsal dayanışmanın sağlanması, daha güçlü ve daha müreffeh bir toplumun oluşturulmasında önemli paydaşlardan birinin STK’lar olduğuna ve gerçekleştirilen Çalıştaylar kapsamında STK’ların sunacakları katkıların bu anlamda oldukça kıymetli bulunduğuna dikkat çekti. Bakan Yardımcısı ERSOY daha sonra Çalıştay içerisinde gerçekleştirilen atölye çalışmalarına katılarak STK’ların yardım toplama ve bağış kabulü ile sosyal girişimcilik konularında düşüncelerini dinledi ve sunulan öneriler hakkında istişarelerde bulundu.
Programın ikinci günü içerisinde şeffaflık ve hesap verilebilirlik, yardım toplama ve bağış kabulü ile sosyal girişimcilik konularında yapılan atölye çalışmaları yapılarak katılımcıların, program içerisinde gerçekleştirilen faaliyet konularında görüş ve düşünceleri alınarak Çalıştay sona erdirildi.