Bakanlığımız Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü arşivinde yer alan evrakların bilgi ve belge güvenliğini artırmak, fiziksel olarak dolaşan evrakların yıpranmasını engellemek, iş yükünü önemli ölçüde azaltmak suretiyle iş sürecini hızlandırarak maliyetleri düşürmek, çeşitli istatistikler üretmeye imkân vermek, atıl kalan bilgi kaynaklarının tüm çalışanların belirlenen yetki seviyelerine göre istifadesine sunmak, Evrak Yönetim Sistemi ile tüm belge ve bilgileri tek bir merkezi veri ambarında toplayarak ileri seviyede güvenlik sağlamak, arşive işlev ve işlerlik kazandırmak amacıyla Dijital Arşiv Projesi hazırlanmıştır.
2009 yılında yazılımı tamamlanan Dijital Arşiv Projesi kapsamında yapılan evrak tarama işlemi 2010 yılı sonunda tamamlanmış ve bu tarihten sonraki güncel evraklar Genel Müdürlüğümüz merkez ve taşra birimlerinde görev yapan personel tarafından sisteme atılmıştır. Ancak teknolojinin gelişmesiyle mevcut donanım ve yazılım teknolojisinin eski kalması ve istekleri karşılayamaz hale gelmesi nedeniyle yeniden yazılmasına karar verilmiştir.
e-Arşiv, ASP.NET MVC teknolojisiyle yeniden geliştirilmiş olup ayrıca donanım alt yapısı da yazılım alt yapısı gibi günümüz teknolojilerine uygun olarak yenilenmiştir. 2016 yılında geliştirme ve yenileme süreci tamamlanan e-Arşiv’in Ocak 2017’de pilot bölge uygulaması ile son testleri tamamlanmış olup Genel Müdürlüğümüz merkez ve taşra teşkilatı personelinin kullanımına açılmıştır.
Bugün itibariyle faal/fesih olarak yaklaşık 280.000 derneğin 30.000.000 evrakı taranmış ve indekslenmiş olarak sistemde bulunmaktadır.
Evrak tarama ve indeksleme sırasında bazı derneklere ait Osmanlıca evraklara rastlanılmıştır. Rastlanılan Osmanlıca evrakların indeks bilgilerinin girilebilmesi ve Ülkemizin sahip olduğu köklü bilgi birikimlerinin, tecrübelerin ve deneyimlerin paylaşılması amacıyla Osmanlı Devleti döneminden Cumhuriyetimizin ilk yıllarına (1940) kadar kurulmuş olan derneklerin kuruluş amaçları, toplumdaki işlevleri, yerine getirdikleri faaliyetleri ve kültürlerinin hayatımıza kazandırdıklarını tespit etmek amacıyla Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğün bünyesindeki belgelerin tespit ve temini için bir çalışma yapılmıştır. Söz konusu çalışma sonucu ortaya çıkan bazı belgeler kitap haline getirilmiştir.