Sıkça Sorulan Sorular

18.07.2023

1-Şubeli dernek tüzüğü bulunan dernekler şube açmak zorunda mıdır?

Hayır, böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak şube açacağı zaman tüzük hükümleri hazır olduğundan genel kurulda tüzük değişikliğine gerek kalmayacaktır.

2-Tüzük değişikliği genel kurul gündeminde yoksa tüzük değiştirilmez mi?

Toplantıya katılan üyelerin 1/10 u önerge verdiği takdirde ve yeterli çoğunluk yeterliyse yapılabilir .

3-Tüzük değişikliği ile dernek organlarındaki üye sayıları değiştirildiği takdirde, aynı genel kurulda yeni üye sayılarına göre mi seçim yapılmalı?

Böyle bir durumda önce tüzük değişikliği görüşülmeli, ilgili madde değişikliği en az 2/3 oyla kabul edilirse daha sonra yeni yüzük maddesine göre seçim yapılmalıdır.

4-Tüzük değişikliği yapıldığında yeni hazırlanan tüzüğü hangi yönetim imzalamalı?

Yeni seçilen yönetim en az salt çoğunlukla imzalamalıdır

5-Dernek tüzüğünde bulunması zorunlu hususlar var mı?

5253 sayılı Dernekler kanunu 4. Maddesinde belirtilen hususların bulunması zorunludur. Ekstra düzenlemelere de mevzuata aykırı olmayacak şekilde yer verilebilir.

6-Kamu görevlileri derneklere üye olabilirler mi?
 

        Kamu Hizmeti Görevlilerinden; Türk Silahlı Kuvvetleri, Kolluk kuvvetleri mensupları ile Özel kanunlarında dernek kurması yasaklananlar ve kısıtlananlar dernek kuramazlar, dernek üyesi olamazlar. Fakat faaliyetlerine katılabilirler. Üniversite öğretim görevlileri ve çalışanları rektörlüklerinden izin alarak dernek kurucusu ve yönetici olabilirler. Belediye başkanlarının profesyonel spor kulüplerine başkanlıkları hariç olmak üzere tüm derneklere üyeliklerine kısıtlama bulunmamaktadır. Bunlar dışındaki kamu görevlileri için herhangi bir kanuni kısıtlama / izin alma mecburiyeti yoktur.

7-Dernekler Aynı isimleri alabilir mi?
        Dernekler aynı isimle yeniden kurulabilirler. Ancak mahkeme kararı ile kapatılan dernekler tekrar aynı isimle kurulamazlar.

8-Üyelikten istifa nasıl olur?
          Derneklerin üyeleri (her türlü kurulda olanlarda da yönetim denetim vs dâhil) yönetim kurulu başkanlığına hitaben yazdıkları bir dilekçe ile istifa etmiş sayılırlar. Bu gerekirse iadeli mektup ya da noter aracılığı ile de olabilir.

9-Üyelikten çıkarılma nasıl olur?
         Üyelikten Çıkarılma; Yönetim Kurulu, varsa (Disiplin Kurulu veya Haysiyet Divanı kararı ) nın yaptığı tekliflerini uygular veya uygulamaz sonuç İlgiliye bildirilir. Yapılacak İlk genel kurul da nihai karar verilir. İlgilinin 1 ay içinde genel kurul kararına itiraz(dava açma)hakkı vardır.

10- Alındı belgesinin kullanımı nasıl olur?
        Makbuz üzerindeki adres bölümünde kişinin ikamet yeri yazılır. Dernek saymanınca teslim alınan alındı belgeleri alındı belgesi kayıt defterine kaydedilir. Alındı belgelerinin, eski ve yeni saymanlar arasında tutanakla devir teslimi yapılır. Alındı belgesi ciltlerinin bastırıldıktan sonra tamamı, numarası en küçük olan alındı belgesi cildinden başlamak üzere defterin yalnızca başlangıç, bitiş ve serisi sütunları doldurularak, her bir satırda bir alındı belgesi cildi gösterilecek şekilde alt alta yazılmak suretiyle kaydedilir. Defterin diğer sütunları, alındı belgesi ciltlerinin gelir tahsil edecek kişilere teslim edilmesi veya teslim edilen alındı belgesi cildinin iade edilmesi sırasında doldurulur. Tamamı kullanılmadığı halde herhangi bir nedenle iade edilen alındı belgelerinin kullanılmayan yaprakları tespit edilerek sayman ve iade eden kişi tarafından tutanak altına alınır. Bu şekilde iade edilen alındı belgesi ciltleri, gelir tahsil edecek başka bir kişiye verilebilir veya yaprakları üzerine büyük harflerle ve görünebilecek şekilde iptal yazılarak bir daha kullanılmaz. Form veya sürekli form şeklinde bastırılan alındı belgeleri de başlangıç ve bitiş numaraları elli asıl ve elli koçan yaprağını ihtiva edecek şekilde gruplandırılarak yukarıda belirtilen usule göre kaydedilir ve kullanılır

11- Alındı belgesine yazılan meblağın tahsilinin yapılmaması halinde neler yapılmalıdır?

Alındı belgesinin ( bağış makbuzu) birinci sureti ilgili kişiden istenmeli ve gerekirse ayni ya da nakdi bağışı vermediğine dair imzası alınmalıdır. Şayet makbuzu kaybedilmiş ise o kişiden yazılı bir belge alınarak koçanın ikinci suretine eklenmelidir. Ayrıca nakdi değer yazılmış ise işletme defterine nakdi yardımın alınmadığı yazılmalıdır

12-Taşınmaz mal edinme nasıl olur?
        Genel kurulda yönetim kuruluna yetki verilerek taşınmaz elde edilir. Taşınmaz bağışlarında genel kurul kararına gerek yoktur. Taşınmaz mal edinmede izin alma usulü kaldırılmıştır. Bunun yerine bildirim esası getirilmiştir. Dernekler edindikleri taşınmazları tapuya tescilinden itibaren 45 gün içinde yönetmelikte belirtilen, taşınmaz mal bildirim formunu doldurmak suretiyle mülki idare amirliğine bildirirler.

13- Dernekler iktisadi işletme kurabilirler mi?
        Yurt, pansiyon, çocuk yuvası, aş ocağı, huzurevi, spor salonu, kamp tesisleri, sandık kuran ve lokal açan dernekler, bu hak ve yetkilerini aynı zamanda gelir getirme amacına yönelik olarak kullanılması durumunda aynı zamanda iktisadi işletme niteliği de doğacaktır. Tüzüklerinde iktisadi işletme kurma ve işletme konusunda hüküm bulunmayan dernekler tüzük değişikliği yaparak bu hak ve yetkiyi elde ederler. Dernekler Kanununda derneklerin iktisadi işletme konuları ile ilgili bir hüküm yoktur. Dernekler Kanununda hüküm bulunmayan hallerde Türk Medeni Kanunu hükümleri uygulanır. Derneklere bağlı iktisadi işletmelerin tüzel kişilikleri, bağımsız muhasebeleri, kendilerine tahsis edilmiş sermayeleri yoktur. Bunlara rağmen kurumlar vergisine tabidirler. Derneklerin amacı içinde yer alsa dahi, sürekli olarak yaptıkları ticari, sınai ve zirai işler iktisadi işletme olarak kabul edilmektedir. Kâr gayesi olmasa bile sürekli bir ticari faaliyet niteliği olan lokal, restoran, lokanta, konukevi, kamp yeri, eğlenme ve dinlenme merkezi olan dernekler vergi mükellefi olmaktadır. Uygulamada genel olarak derneğe bağlı ve sadece üyeleri için olsa ve kâr etmese dahi; pansiyon, yurt, lokanta-mal alım satımı, çeşitli kurslar (lisan kursu vb. ) kantin, çay ocağı, kamp işletmeciliği gibi işler, Maliye Bakanlığı ve Danıştay tarafından Kurumlar vergisine tabi olduğu kabul edilmiştir.

14-Dernekler hangi durumda kapatılır?

Medeni Kanun'un 89. maddesi gereği amacı kanuna ve ahlaka aykırı hale gelen dernekler kapatılırDernekler Kanunu'nun 32. maddesinde ise sayılan suçları işleyen derneğin kapatılacağı hükmü konmuştur. Ayrıca kuruluştaki eksiklik ve aykırılıkları yerine getirmeyen dernek de mahkeme kararıyla kapatılabilir.

15-Derneği kim fesheder?

Dernekler ancak kendi genel kurullarının alacağı kararla veya mahkeme kararı ile fesih edilebilmektedir. (Olağanüstü Hal Kanunu hükümleri saklıdır).

16-Dernek Temsilciliği Nasıl kurulur?

Yönetim kurulu kararı alındıktan sonra dernek temsilcisi olarak görevlendirilen kişi bir dilekçe ve yönetim kurulu kararının fotokopisi ile il merkezlerinde Valiliklere, ilçelerde ise kaymakamlıklara dilekçe ile başvurmalıdır. Temsilci başvuru yaptıktan sonra temsilcilik kurulmuş olur.

 
 
 

Bizi Takip Edin

Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Kavaklıdere Mah. Esat Cad. No:1 Pk: 06680 Çankaya/Ankara
Telefon : 0 (312) 422 48 00